divendres, 23 de febrer de 2007

La família Rodríguez Rodríguez


La mentxu i el cota van anar a viure amb la maica i el felo a nou barris, on van fer vida de barri i moltes amistats. Com que tots/es 4 han estat sempre súper sociables es van anar juntant amb tota mena de gent de la zona. El cota, per exemple es coneixia tots els clubs de futbol perquè era àrbitre; tots els bars on jugava a la brisca, conversava i perquè negar-ho feia riure tothom amb el seu "buen beber"; totes les botiguetes i paradetes d'ocellets; tots els tallers de sabates, fusteria, cuir, ... per plenar el seu tallercito casolà (que era tot un món!) on arreglava sabates, feia cosetes de fusta com taburets, eines de cuina, arreglar potes d'armaris, estanteries... era tot un manitas!
També anava a jugar a la petanca, quan es va jubilar al gimnàs i era un apassionat de viatjar per la península. Mai deixava de recordar i visitar la seva terra, encara que, com era típic en aquella època de por i desmemòria històrica, no parlava molt d'ell i de la seva infància, ni de la situació política per la que havia passat, com a molt que havia estat empresonat per cantar "la mujer de franco...la, la, la..." i poca cosa més.
La mentxu, com a bona dona de la època, tenia la llar impecable i es coneixia els mercats i les botigues on sempre en treia el més fresc i bo. Tenia molt bona relació amb totes les veïnes i sobretot amb l'aurora, una granadina salada i bona dona com poques, doncs vivien al mateix replà i sempre tenien les portes obertes. Fins i tot avui dia a la filla de l'aurora, la mertxe, li diuen la "hija adoptiva" de la mentxu i pels fills de la maica i el felo és considerada una tieta més.
Tot i viure a barcelona, cap estiu de la seva vida (fins que va morir el pepe) van deixar d'anar a santiago i la resta de galícia. És per això que els/les 4 estimen aquella terra i saben cuinar peix i marisc i apreciar-lo amb un bon vi blanc i fresquet. La mentxu es porta la palma amb el "pulpo da feira" i amb "la empanada". Encara ara segueixen reunint-se cada dia 1 de l'any per començar-lo amb un enorme "festín" de centollos, almejas, pulpo, buey, bieiras... acompanyat d'amanidetes i pimientos de padrón i un bon lacón amb grelos i patates.

El felo va estudiar medicina, però com tota la família és un personatge polifacètic i mai s'ha limitat només a una cosa. Era escolta amb un grup amb qui anava d'excursió per tot catalunya i serà pels orígens del born que tampoc ha deixat de rular món.
Va anar a viure a mataró fa uns 30 anys quan va néixer el seu fill david i allà treballa encara ara a l'hospital i ha estat entrenador de bàsquet, un relacions públiques i a casa seva té fama de ser un impresionant "chef".
Posted by Picasa